emiliamaciejewska.pl

Nauka

Czekolada – sprzymierzeniec czy wróg?

Gorzka, mleczna, z orzechami lub dowolnie nadziewana. Dziś smak czekolady wybrać możemy z naprawdę szerokiej gamy produktów oferowanych na rynku. Jedni ją lubią i jedzą bez obaw, inni negują jej wartości i dopatrują się w jej spożywaniu przyczyny wielu chorób. Jak jest naprawdę?

Chemia czekolady

Zwolennicy czekolady niejednokrotnie oprócz walorów smakowych podkreślają, że zawiera ona wiele korzystnych składników takich jak wapń czy magnez. Jest też cennym źródłem wielu innych składników. Między innymi stymulującej umysł teobrominy. Naukowcy z Imperial College London w swoich badaniach dowiedli, że substancja ta posiada właściwości przeciwkaszlowe silniejsze niż kodeina, której działania niepożądane obejmują między innymi uzależnienia, apatię i senność. Uważa się także, że przyczynia się ona do obniżenia ciśnienia tętniczego.
Ryzyko zmian miażdżycowych obniżają znajdujące się w czekoladzie flawonoidy – katechina, epikatechina i procyjanidyna – zapobiegając zakrzepom krwi oraz zmniejszając napięcie mięśni otaczających tętnice. Wpływają one dodatkowo na zwiększenie odporności na infekcje. Również występujące w kakao – głównym składniku czeku czekolady – polifenole przyczyniają się do usprawnienia pracy układu krążenia. Działając rozkurczowo, usprawniają przepływ krwi, uniemożliwiając tym samym tworzenie się skrzepów.

Naturalny antydepresant i stymulant

Dowiedziono już, że czekolada wzmaga stan euforii. Zawarta w niej fenyloetyloamina wykazuje działanie antydepresyjne. Ten sam związek wydzielany jest przez mózg człowieka zakochanego. Odpowiada on za poprawę nastroju i poczucie szczęścia. Z tego powodu czekolada może być traktowana jest jak afrodyzjak, choć nie ma naukowego potwierdzenia tego faktu. Czekolada może również stanowić środek uspokajający. Za tym działaniem przemawia skojarzenie z okresem dzieciństwa, gdy czekolada, otrzymywana jako nagroda, kojarzona była z poczuciem bezpieczeństwa.
Spożycie czekolady nie tylko poprawia nastrój, ale też wpływa na poprawę przekaźnictwa nerwowego w mózgu wspomagając długotrwały wysiłek intelektualny. Wskazane jest ono także podczas wysiłku fizycznego. Zawarte w czekoladzie cukry proste stanowią dobre źródło energii a łagodne działanie pobudzające sprzyja podejmowaniu aktywności fizycznej. Odpowiada za ten fakt między innymi serotonina, której podniesione stężenie we krwi powoduje poprawę humoru. Selen i cynk wpływają natomiast na zwiększenie ilości endorfin i osłabiają negatywny wpływ stresu. Z kolei kofeina – choć występuje w ilości czterokrotnie mniejszej niż w kawie – ma działanie stymulujące układ nerwowy zmniejszając uczucie zmęczenia fizycznego i przywracając ostrość umysłu w warunkach słabości lub sennego nastroju.

Jak widać czekolada pozytywnie wpływa na wiele aspektów naszego życia. Sprawdzi się więc stosowanie zasady, że to, co spożywane jest z umiarem nie szkodzi. Nie odmawiajmy sobie sięgania po czekoladowe desery tego lata. Wybierzmy tylko wersję z gorzką lub deserową czekoladą, unikając białej zawierającej mniej masła kakaowego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *